SFZ - Dubovce, Pribiš, Kľušov a Látky v semifinále Prezidentského pohára 2023/24

Streda, 3.4.2024 06:40 | Posledná aktualizácia 3.4.2024 06:40
Prezidentský úphár - TJ Družstevník Látky.jpg
TJ Družstevník Látky - účastník semifinále Prezidentského pohára 2023/24.
autor: Marián Bazala

BRATISLAVA. (SFZ) - V semifinále Prezidentského pohára 2023/24 privíta dnes (streda 3.4.2024) OŠK Kľušov na domácom štadióne OŠK Pribiš, TJ Družstevník Látky bude hostiť TJ Slovan Dubovce.

OŠK Kľušov

Nedobytný hrad v Kľušove

Predseda Oblastného futbalového zväzu v Bardejove Ján Labanc netají hrdosť na reprezentantov zväzu z Kľušova.

Pán predseda, predstavte najlepší tím ObFZ Bardejov z minulej sezóny.

Družstvo Kľušova v ročníku 2022/23 vyhralo 7. ligu súťaže ObFZ Bardejov a postúpilo do šiestej ligy s názvom Šarišská. Pozitívne hodnotím skutočnosť, že väčšina hráčov sú vlastní odchovanci. Osobitne ma teší, že ako víťaz súťaži nášho okresu sa prihlásili do Prezidentského pohára, kde veľmi dobre reprezentujú svoj klub, ale aj náš ObFZ. Som rád, že sa im v Prezidentskom pohári zatiaľ darí a viem, že aj nováčikovskú sezónu chcú zvládnuť tak, aby v regióne pôsobili aj v ďalšom ročníku, preto chceli družstvo počas prestávky posilniť. Dúfam, že sa im to spolu s dobrou zimnou prípravou podarilo podľa predstav, aby splnili svoje predsavzatia a očakávania divákov, pre ktorých sa futbal na dedine robí. 

Kľušov hrá všetky zápasy Prezidentského pohára doma a vyhráva. Čo na to hovoríte?

Čo sa na to dá povedať? Ťažia zo skvelého bodového koeficientu, ktorý si uhrali v okrese. Prajeme im to a tešíme sa, že sa držia slovenského príslovia „Môj dom, môj hrad.“ Myslím, že nielen v Prezidentskom pohári, ale aj v ligových stretnutiach sa im viac darilo doma, kde ich podporovali fanúšikovia z obce, ale aj z blízkeho okolia. Futbalisti Kľušova robili a robia dobré meno nášmu okresu, ale aj svojej obci počas svojej vyše 75-ročnej činnosti. Väčšinou pôsobili v regionálnych súťažiach, pričom najlepšie výsledky dosiahli v ročníku 2007/08, kedy sa prebojovali do regionálneho finále Slovenského pohára a v ročníku 2010/11, kedy skončili na druhom mieste štvrtej ligy, čo bol ich najlepší výsledok. Ihrisko, na ktorom hrajú stretnutia, je menšie, ako by chceli hráči a funkcionári klubu, ale z majetkovo-právnych dôvodov ho obec, ktorá je vlastníkom, nemôže zrekonštruovať a zväčšiť tak hraciu plochu. Napriek tomuto nedostatku je to jedno z mála ihrísk okresu, kde pravidelne vidieť deti hrať futbal aj mimo tréningov, čo je obdivuhodné. Okrem toho, že v klube vyrástlo veľa kvalitných futbalistov, ktorí ak sa neuplatnili doma, tak hrávali futbal v susedných dedinách, je Kľušov známy svojimi zanietenými funkcionármi, ktorí pre klub obetavo pracovali, a starostami či poslancami obecného zastupiteľstva, ktorí futbalu priali. Hlavným podporovateľom futbalu v Kľušove je obec, ktorá z dotácie v rámci projektu SFZ zrekonštruovala šatne. Ekonomická situácia v našom okrese je dosť zložitá, ale sme radi, že po víťazstve v uplynulom ročníku sme klub mohli podporiť aspoň drobnou finančnou čiastkou.

Pôjdete na semifinále v stredu 3. apríla?

Určite sa pôjdem pozrieť a samozrejme budem fandiť dobrému futbalu a Kľušovu. Z tohto miesta by som chcel poďakovať všetkým zanieteným funkcionárom či podporovateľom futbalu v Kľušove, z minulosti hlavne Ladislavovi Matejovi a v súčasnosti hlavne starostovi obce Jozefovi Valkovi, za ich činnosť a podporu a do ďalších rokov prajem futbalu v Kľušove veľa prajných divákov, funkcionárov, hráčov a ešte viac takýchto úspechov, ktoré potešia priaznivcov futbalu v obci, ale aj v celom okrese. 

OŠK Pribiš

Kráľa Oravy z Pribiša vedie Bača

Malá obec s veľkým futbalovým srdcom. Pribiš je majstrom Oravy a jeho starosta Rastislav Suroviak opisuje, ako prišlo k znovuzrodeniu klubu, ktorý vznikol v roku 2010! 

Ako vnímate postup futbalistov vašej obce v rámci Prezidentského pohára medzi štyri najlepšie dedinské kluby na Slovensku?

Pre našu malú obec so 470 obyvateľov obrovský, ba možno až historický úspech čo sa týka nielen futbalu, ale aj športu ako takého v našej dedine. Chalani si to naplno užívajú podobne ako celá naša malá obec. Sme pomerne mladý klub, ktorý vznikol v roku 2010, kedy sme nemali ani poriadne vlastné ihrisko a prvú polovicu našej premiérovej sezóny sme museli odohrať vo vedľajšej obci Bziny. Takže toto semifinále je pekná odmena za tých 14 rokov práce a aktívneho futbalu v našej obci. Je to samozrejme jednoznačne zásluha celého kolektívu - od hráčov cez vedúceho mužstva, trénerov až po hlavného usporiadateľa. Momentálne však už nereprezentujeme iba našu malú obec, ale takisto aj celý región našej malebnej Oravy a v neposlednom rade aj Oravský futbalový zväz, ktorý nás dokonale pripravil na účinkovanie v krajskej súťaži. Myslím si, že je to jeden z najlepšie fungujúcich zväzov na Slovensku, za čo patrí takisto veľká vďaka jeho skúsenému predsedovi Vladimírovi Mušákovi.

Pribiš vyhral v minulej sezóne najvyššiu súťaž Oravského futbalového zväzu. Ste starostom, ktorý aktívne podporuje futbal v obci, čo rozhodlo o vašom triumfe a postupe?

Áno, minulú sezónu sa dala dokopy skvelá partia chalanov – hráčov, ktorí boli doslova hladní po úspechu. Avšak túto partiu sa nám podarilo dať dokopy na poslednú chvíľu, keď nám v podstate už behala v hlavách myšlienka neprihlásenia mužstva dospelých do súťaže, tak prišiel náš „tréner“ (ako ho všetci voláme) Pavol Bača, ktorý to v nás vyburcoval, podporil nás a vlial nám ešte väčšieho futbalového ducha. Aj vďaka nemu sa nám podarilo minulú sezónu vyhrať majstra Oravy, postúpiť do krajskej súťaže, zahrať si Slovnaft cup a dostať sa do semifinále Prezidentského pohára. Bolo to také malé znovuzrodenie OŠK Pribiš. Chalanom išlo celú sezónu, ľudia tlieskali, zápasy vyhrali aj na nulu - Novoť 5:0, Podbiel 7:0, Hruštín 4:0. Keď som vošiel pred zápasom do kabíny, hrala hudba na plné pecky, panovala dobrá nálada, chlapi boli namotivovaní, všetci ťahali za jeden koniec povrazu.

Vládne spokojnosť s účinkovaním OŠK Pribiš v krajskej súťaži?

Tak jednoznačne sme zatiaľ spokojní s premiérovým účinkovaním nášho klubu v kraji. Mužstvo zostalo po postupe do krajskej súťaže pokope a doplnili sme ho iba 2-3 mladými hráčmi, ktorí okamžite zapadli do kolektívu. Sme na šiestom mieste s 24 bodmi, zahrali sme si dve kolá Slovnaft cupu, kde sme v predkole vyradili piatoligový Bobrov a stopku v tejto súťaži nám vystavil iba aktuálny semifinalista tejto súťaže ŠK Odeva Lipany. Zápas s týmto súperom bol takisto taký malý sviatok v našej obci, kde si mohli ľudia vychutnať, dovolím si tvrdiť, ligový futbal na ihrisku v Pribiši. Pred vstupom do krajskej súťaže sme museli opäť trochu modernizovať futbalové ihrisko, kde sme vymenili staré päťdesiatročné brány za nové hliníkové, ktoré spĺňajú všetky parametre. Aktuálne máme vybudované nové šatňové priestory, sociálne zariadenia a takisto aj krytú tribúnu pre minimálne ďalších 50 divákov. Naďalej vedieme dve mládežnícke kategórie U11 a U15, čo je, myslím si, na našu malú obec skvelé. V neposlednom rade máme vynikajúcich fanúšikov, ktorí pri nás stoja v dobrom aj v zlom a sú s nami v hojnom počte na každom zápase. Sme všetci radi, že ich máme, veď hlavne pre nich tento futbal hráme. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať. A takisto aj my neustále hľadáme ľudí zapálených pre futbal v našej malej obci, no a samozrejme ďalších nových sponzorov, pretože dnes sa bez takýchto ľudí, resp. firiem takýto futbal v takejto malej obci hrať veru nedá. Aj im patrí jedno veľké Ďakujem!  

Kapitán Pribiša Tadeáš Vraňák má iba 18 rokov, pochvaľuje si náladu v kabíne aj najlepších fanúšikov:

„Naša púť začala domácim zápasom proti Hornému Hričovu, ktorú sme zvládli 2:1. Ako ďalší súper nás čakala Lysá pod Makytou. Na tento zápas sme sa ledva-ledva nazbierali, predsa v strede týždňa nie každému sa dá vybaviť voľno a cesta bola dlhá. Taktiež nás trápila maródka, ja sám som nemohol nastúpiť pre zranenie. S kvalitným súperom sme postúpili po penaltách, keďže v základnej hracej dobe bol stav 2:2 a naša cesta domov tak mohla byť radostná. Ďalšia výzva čelila na východe, kde nás privítal Spišský Štiavnik, ktorých sme taktiež porazili až na penalty. Bola tam s nami na výjazde početná masa fanúšikov a cesta domov bola radostná, spievalo sa, hrala hudba a každý sa tešil z postupu medzi najlepšiu štvorku. Oslavovalo sa až tak, že niektorí si museli zobrať dovolenku aj na štvrtok. Teraz sa ale musíme sústrediť na semifinále, ktoré sa neúprosne blíži a v ňom nás vyzve Kľušov. O súperovi nemáme bohvieaké informácie, čo-to sme videli z videozáznamov, my si budeme hrať svoju hru, oni svoju, dúfam že tešiť z postupu sa budeme my. Ide s nami aj mohutný výjazd fanúšikov, ktorých si vážime a chceme ich potešiť, hádam na konci aj zaspievame tú našu - Na Orave dobre, na Orave zdravo. Nálada v kabíne je bezkonkurenčne najlepšia, akú som kedy zažil. Stále sú medzi nami nejaké žartíky a človek sa veľmi nasmeje, ale keď ide o výkon na ihrisku, každý prepne a bojuje jeden za druhého, veď o tom je futbal. Pre mňa osobne je to najlepšia kabína v akej som bol, tréner aj chalani mi veľmi pomáhajú a dávajú cenné rady, ktoré im nikdy nezabudnem. Pre mňa, ako osemnásťročné ucho, je česť nosiť kapitánsku pásku a som veľmi vďačný a hrdý za to, že mi bola udelená. Pribiš je moja rodná dedina a kým spoluhráči v prípravke snívali, že budú hrávať za mužstvá ako Real Madrid a Barcelona, ja som vždy chcel hrať za Pribiš pri mužoch. V Pribiši je futbal kultúra, na futbale je kľudne aj dvesto ľudí, aj keď dedina má len čosi vyše 450 obyvateľov. Celá dedina ide za naším tímom, takže nevypustíme jediný súboj a o postup sa chlapsky pobijeme.“

TJ Družstevník Látky

Látky trúbia na finále 

Lazy pod Poľanou dnes zažijú rachot, v bitke o finále Prezidentského pohára budú Látky súperiť s Dubovcami. 

Látky majú svoje zákonitosti, keď sa z kopcov tratí sneh, lyžiari sa tu menia na futbalistov. V poslednej dedine pod Poľanou majú jednu špecialitu - kapitánom TJ Družstevník je starosta obce Mário Kubiš! „Už samotná účasť v Prezidentskom pohári je veľkým úspechom pre našu malú obec a postup medzi štyri najlepšie mužstvá je výsledkom skvelej partie v klube v symbióze s našimi skvelými fanúšikmi,“ hovorí 34-ročný srdciar.

Pred týždňom strelil dva góly Čiernemu Balogu, rovnako zaujímavá je ale pri mene starostu Látok aj zbierka siedmich žltých kariet v prebiehajúcej sezóne. „Neodpustí si jedno slovo navyše, je to jeho jediná slabina,“ pokrúti hlavou tréner Látok František Novodomec. Obaja pritom už spolu čosi preskákali, Kubiš aj Novodomec sú známe mená z bežeckého lyžovania, ktoré spája reprezentačná minulosť. „Mário má skvelú kondíciu, z ktorej ťaží aj na ihrisku, a keď k nej pridá výborné futbalové myslenie a veľké srdce pre klub aj obec Látky, výsledok je jasný,“ zloží poklonu na adresu svojho zverenca tréner a zároveň pedagóg František Novodomec. „Tu to tak je odjakživa, učiteľ robí na dedine všetko, tak som sa dostal aj ja k futbalu,“ smeje sa chlapík, ktorého Látky sú na prvom mieste VI. C ligy Stredoslovenského futbalového zväzu. „Netajíme nič, keď sme sa dostali až do semifinále, radi by sme Prezidentský pohár vyhrali. Tomuto cieľu sme podriadili celú zimnú prípravu, samozrejme, so všetkým rešpektom pred našimi súpermi. V súťaži sa nám darí tiež, po víkende sme na prvom mieste, proti Dubovciam by sme radi potvrdili dobrú formu,“ burcuje náladu v tábore reprezentanta Poľany starosta obce Látky a kapitán TJ Družstevník Mário Kubiš.

Prezidentský pohár Slovenského futbalového klubu združuje v jednej súťaží víťazov 38 oblastných futbalových zväzov na Slovensku, hrá sa vyraďovacím systémom na jeden zápas,

TJ Slovan Dubovce

Zbojníci zo Záhoria sú postrachom výjazdov

Reprezentanta Záhoria predstavuje predseda Oblastného futbalového zväzu Senica Peter Koprla. 

Aký je váš pohľad na Dubovce, ktoré robia výbornú reklamu celému Záhoriu? 

Klub TJ Slovan Dubovce oslávil pred dvoma rokmi sedemdesiate výročie založenia a k tomuto významnému medzníku si v súťažnom ročníku 2022/23 dal darček v podobe víťazstva v siedmej Felber lige ObFZ Senica. Vyhral s náskokom ôsmich bodov pred ŠK Petrova Ves. Dubovce hrali najatraktívnejší futbal, mužstvo sa následne v lete vhodne doplnilo a po postupe do šiestej ligy Západ odohralo aj výborné zápasy v Slovnaft Cupe, keď najskôr v predkole vyradilo Holíč a v prvom kole dokonca treťoligistu z Nového Mesta nad Váhom. Dubovce vyradili až v druhom kole Piešťany v penaltovom rozstrele.

Dubovce sú postrachom - všetky zápasy Prezidentského pohára hrali u súperov a aj tak vyhrávajú. Čo na to hovoríte?

Dubovce sú skutočne pohárovým mužstvom a naplno to dokazujú v Prezidentskom pohári. V semifinále odohrajú už v poradí štvrtý zápas na ihrisku súperov, výjazdy im sedia a myslím si, že ani v Látkach nepredajú svoju kožu lacno. Skôr naopak, ako jediný zástupca nielen ObFZ Senica, ale aj ZsFZ sa pobijú o postup do finále tejto republikovej súťaže.

Vášmu zväzu a kvalite súťaží ObFZ Senica robia skvelú reklamu, ako ste ich podporili?

Samozrejme, ich ťaženie nie je lacnou záležitosťou práve preto, že stále musia za svojimi súpermi jazdiť a teraz je to už cca 250 kilometrov, čo nie je málo. Na základe tejto skutočnosti ObFZ Senica finančne podporí a preplatí klubu náklady na cestovné. 

Chystáte sa na ďalekú cestu s nimi aj vy?

Na semifinále pôjdem po vlastnej osi. Predpokladám, že sa ho zúčastním aj spolu so sekretárom ObFZ Senica Miroslavom Macom a možno aj s niektorými členmi Výkonného výboru ZsFZ. Chcem poďakovať klubu za vynikajúcu reprezentáciu našej oblasti a regiónu, prajem im veľa úspechov v záverečných bojoch Prezidentského pohára a dúfam, že s úspešným koncom pre nich.


PROGRAM SEMIFINÁLE PREZIDENTSKÉHO POHÁRA 2023/24:

16:30 h OŠK Kľušov – OŠK Pribiš. 
16.30 h. TJ Družstevník Látky – TJ Slovan Dubovce

Prezidentský úphár - OŠK Pribiš.jpg
OŠK Pribiš - účastník semifinále Prezidentského pohára 2023/24.


Značky